< Etusivulle

#juusto #ksylitoli #hampaat #trustfood

Pieni juustoprofetia

juustoprofetia.JPG

Vapise, ksylitoli! Hammasammattilaiset korostavat ksylitolin etuja, mutta maksavalta asiakkaalta on purkka mennä väärään kurkkuun aina, kun valtamediaan lipsahtaa tällaista: ”Samaan tulokseen pääsee järsimällä ruokailun lopuksi jotain muuta sokeritonta, esimerkiksi porkkanaa.”

Ksylitolin välittömin uhka on kuitenkin toisaalla: vatsassa. Jopa 20 prosenttia suomalaisista on herkkävatsaisia, ja yksi oireiden aiheuttaja on kansallisaarre ksylitoli.

Mietitäänpä hetki kuluttajien arkea. Kuka ksylitolituotteita kaipaisi, jos tilalle tulisi jotain muuta? Haluaako tämän päivän kuluttaja aterian päätteeksi nimenomaan makeisen?

Käypä hoito mainitsee kovat juustot ja pähkinät hampaiden potentiaalisiksi ystäviksi, ja Yle siteeraa hammaslääketieteen professori Jukka Meurmania: ”Keskieurooppalainen tapa päättää ateria juustoon on hampaiden kannalta terveellinen tapa.”

Bingo. Siinä on loistava syy enemmän syödä lisää sitä, mihin meillä muutenkin on himo (ja sulkea silmät rasvalta). Juuston kulutus on jo viisinkertaistunut vuodesta 1970, ja suomalainen syö juustoa nyt keskimäärin 25 kiloa vuodessa, toteaa Luonnonvarakeskuksen Ravintotase.

Niin että saisinko palan hyvää juustoa, kiitos. Ja mielellään usein, sillä syöminen välipalaistuu ja hampaita tykitetään entistä tiuhemmilla happohyökkäyksillä. Me poloiset emme vaan sitä vielä huomaa. Ja silloin on myöhäistä kaivata ksylitolia.

Marjut Kuula
Concept Planner
@mkuula

30.9.2015